donderdag 29 juni 2017
Liefste dagboek,

Het is momenteel 29 juni, de zomervakantie staat hierbij dus voor de deur. Lees ik nu "Vakantie"? Jazeker, een vakantie om U tegen te zeggen.

Reuma heeft op veel dingen een impact, ook op de eventuele reis die je van plan bent te maken. Ik geef je 5 tips om een reumavriendelijke vakantie tegemoet te gaan.

Tip 1: Een goede organisatie van de reis

Een goede organisatie is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor iemand die rekening moet houden met zijn reumatische aandoening. Je draagt als het ware een extra persoon met je mee, met deze persoon dien je ook rekening te houden. De persoon waarover ik het heb is zeer kieskeurig, weet wat hij wilt en doet er alles aan om dat te krijgen. Om deze persoon een beetje stil te houden, is het belangrijk om je reis op voorhand te plannen. Zo weet je ook wat er je te wachten staat, wat je mag verwachten, hoe de dagen gaan verlopen, ..... . Op die manier verminder je ook het stressgehalte, twee vliegen in één klap dus.

Tip 2: Stel een gevarieerd programma samen

Wat is er leuker dan een reis vervuld met verschillende soorten activiteiten? Een gevarieerd programma zorgt ervoor dat je wilde/avontuurlijke activiteiten kunt afwisselen met de wat passievere varianten. Zo is er ook steeds voor ieder wat wils.

Tip 3: Plan voldoende rustmomenten in

Naast het opstellen van een gevarieerd programma, is het ook belangrijk om voldoende rustmomenten in te lassen. Voor iemand met een reumatische aandoening, waaronder de Ziekte van Bechterew, is het belangrijk om een goede afwisseling te hebben tussen inspanning en ontspanning. Om over te gaan naar de volgende activiteit, moet er een rustmomentje ingelast worden om voldoende energie op te kunnen laden.


Tip 4: Kies een goede slaapplaats (hotel, B&B, ....) met een goede matras

Vooral voor personen met rugklachten, waaronder de mensen met de Ziekte van Bechterew, is het geen overbodige luxe om een goed bed te hebben om op te slapen. Je matras, samen met de bodem, zijn de belangrijkste onderdelen van je bed. Het lichaam moet voldoende steun hebben gedurende de nacht, zo kan het lichaam recupereren van de last die het overdag heeft te verduren gekregen.

Een goede matras is niet enkel belangrijk als je op reis gaat, ook bij je thuis. Je rug is een zeer belangrijk gedeelte in het menselijk lichaam, het verdient dus de nodige aandacht en ondersteuning.

Tip 5: Volg het weerbericht van je bestemming naar keuze

Het weer heeft een zeer grote impact op je reuma, alsook je pijn. Slecht weer kan zorgen voor extra veel pijn, terwijl warm weer ervoor zorgt dat je pijn minder wordt. Het is dus een zekere aanrader om op voorhand het weerbericht goed in de gaten te houden, om zo op het juiste moment op vakantie te kunnen gaan.

Tip 6: Maak een wandeling in het vliegtuig

Wil je een verdere bestemming bezoeken? Dan ga je hoogstwaarschijnlijk het vliegtuig in moeten springen, je klaar moeten maken voor een lange vlucht. Maar hoe overleef je die vlucht?
Eens je goed en wel in de lucht bent, na je maaltijd, zou je eventueel een wandeling kunnen maken doorheen het vliegtuig. Op die manier ga je de stijfheid tegen en blijf je actief. Hiernaast is het evenzeer belangrijk om voldoende water te drinken, de lucht in een vliegtuig is immers niet hetzelfde als op de begane grond. Moest er iets niet lukken kan je altijd de hulp vragen van een steward(ess), deze mensen hebben een speciale opleiding gevolgd en staan steeds voor u klaar.


Zo dagboek, je leest het al: Tommy is klaar voor de vakantie!

Tot binnenkort dagboek.

Veel liefs
Tommy0 reacties:

Een reactie posten