Het is ondertussen al een hele tijd geleden dat ik je nog eens heb vastgenomen en in je heb geschreven. Ik voel het al aan mijn botten, gewrichten, spieren, .... de volgende periode die eraan komt gaat een iets moeilijkere zijn. Als ik zo om me heen kijk, zie ik overal sneeuw liggen. De winter is voor éénieder hier op aarde door de koude een minder leuke periode, maar voor iemand met reuma is dat niet alleen koud maar ook zeer pijnlijk. Hoe overleef ik de winter? Hierbij mijn 5 tips:
Tip 1 voor een warmere winter: Kleed je warm aan
Iemand heeft mij ooit gezegd: "Hoe meer lagen je aandoet, hoe warmer het wordt.", zeer logisch natuurlijk. Ik draag, in de winter, gemiddeld 3 tot 4 lagen kleding. Wat de warmte zeker en vast ten goede komt.
Tip 2 voor een warmere winter: Probeer in beweging te blijven
Om je spieren/lichaam op te warmen, is het zeer belangrijk om in beweging te blijven. Bij mensen met een reumatische aandoening is het super belangrijk om te bewegen, daar beweging voorkomt dat we stijf worden.
Tip 3 voor een warmere winter: Neem een douche/bad
Niets is fijner dan een warme douche of warm bad als je net van buiten komt. Bovendien werkt het ontspannend voor je spieren, iets wat bij mij al vaak durft vast te zitten. Het is een echte aanrader voor de "koukleumpjes" onder ons.
Tip 4 voor een warmere winter: Geniet van de rustige momenten
De koude werkt jammer genoeg op onze spieren, waardoor deze pijnlijker worden. We kennen allemaal de frustratie wel: "Ik heb enorm veel pijn en geraak mijn bed niet meer uit." Ikzelf heb dit ook al enkele keren meegemaakt. Het voordeel hiervan, is dat ik hier ook iets uit heb geleerd: Geniet van de rustige momenten, geef jezelf de nodige rust en luister naar je lichaam.
In deze maatschappij is het soms moeilijk om naar je lichaam te luisteren, aangezien hier simpelweg helemaal geen tijd voor is. Je werkt/studeert/doet het huishouden/ gaat met de hond wandelen / ...., . Kortom, je hebt het zeer druk en hebt reeds genoeg zorgen aan je hoofd.
Tip 5 voor een warmere winter: Wees positief ingesteld
Je kan op twee manieren met je ziekte omgaan: Positief en Negatief. Als je positief kan omgaan met je reumatische aandoening, ga je automatisch meer bereiken en zal je minder pijn ervaren. Het zal misschien klinken als een cliché, maar afleiding helpt weldegelijk. Ikzelf heb Mr. B ook een plaatsje moeten geven in mijn leven, af en toe ben ik zelfs zijn lijdend voorwerp, maar op de lange termijn weet ik wat zijn verlangen is en wat hem kwaad kan maken. Ik probeer iets negatiefs om te zetten in iets positiefs, wat op zijn beurt weer iets teweeg zal brengen in mijn pijnervaring.
Zo mijn lieve dagboek, ik ga weer even dicht bij de verwarming zitten.
Tot binnenkort.
Veel liefs
Tommy
Tot binnenkort.
Veel liefs
Tommy
0 reacties:
Een reactie posten